Şifalı ekinezya tohumu dar yapraklı echinacea angustifolia narrow leaf

Atalık şifalı dar yapraklı ekinezya tohumu. Kuraklığa dayanıklı, şifalı ekinezya varyetesidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki sadece şifalı özellikleri değil aynı zamanda pek çok süs bitkisini geride bırakan güzellikteki gösterişli çiçekleri nedeni ile de tercih edilir.
FIYAT
:
59,26 TL
Havale
(%6,00 havale indirimi)
* 5,58 TL den başlayan taksitlerle!!
Stok Kodu
1073 F

Şifalı ekinezya tohumu

echinacea angustifolia - narrow leaf

ŞİFALI DAR YAPRAKLI
*atalık tohumu alınabilir*
bir pakette +30 tohum

Atalık şifalı dar yapraklı ekinezya tohumu. Kuraklığa dayanıklı, şifalı ekinezya varyetesidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki sadece şifalı özellikleri değil aynı zamanda pek çok süs bitkisini geride bırakan güzellikteki gösterişli çiçekleri nedeni ile de tercih edilir.

Ülkemiz genelinde bahçelerde ve saksılarda rahatlıkla yetiştirilebilen ve ardı arkası kesilmeyen yaz boyu çiçekleri ile ekinezya en popüler çiçeklerimizden biridir. Tohumdan oldukça kolay yetiştirilir ve fidelenir. İlk yıl çiçeklenen bitki yumru kök yapar ve her yıl çoğalarak aynı kökten dikili olduğu alanda sürer.

Ekinezya yaklaşık 15 alt türü bulunan ve sadece 3 türü tıbbi olarak kullanılan şifalı, çiçekli bir bitkidir. Bu 3 bitkiden de Al Kirpi, yani satışta olan şifalı ekinezya'nın daha etkili olduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Tohumdan ya da kök ayırma yoluyla üretilir. Anavatanı Amerika olup, özellikle Oklahoma'da sıkça yetişir. Gerçekten bir peyzaj süs bitkisinden farkı olmayan güzellikteki çiçekli bitkinin şifalı bitki olarak kullanımı da yine bu eyaletteki Kızılderililerce keşfedilmiştir.

Hayli dekoratif olan Ekinezya ailesinin neredeyse tüm fertleri, çiçek güzellikleri nedeni ile peyzaj uygulamalarında da sıkça aranan bitkilerin başında gelir.

Sadece Avrupa'da 172 ilaç firması tarafından 1000 e yakın ilaçta kullanılan şifalı bitkinin anavatanı Amerika olsa da üretime en uygun ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Zira iklimimize uygun ve Anadolu'da yetiştirilmesi için hiçbir özel hazırlık gerekmemektedir. Ancak halen en büyük üreticilerin başında ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya gelmektedir.

Satışta olan tohumlarımız geleneksel, tohumu alınabilen gerçek Ekinezya tohumlarıdır. Hibrit değillerdir.
Bitkinin sayısız faydaları saymakla bitmez. Kanser tedavisinden, akne tedavisine, bağışıklı sistemini güçlendirmeden hepatit - C ye kadar pek çok hastalıkta kullanılır. Natürel ilaç yapımında bitkinin tazesi ya da doğru olarak kurutulmuşu ve kökleri kullanılır.

Tohum ekimi

Sonbahar sonu ve Bahar başında ekimi yapılır. En iyi sonuç küçük üretim saksılarında ya da viyollerde fideledikten sonra kalıcı yerine alınarak yapılır. Doğrudan toprağa ekimlerde yabani ot mücadelesi yapılmalı, saksı yetiştiriciliğinde olduğu gibi çimlenme yakından takip edilmelidir.

Nasıl çimlendirilir ?

Tohum ekildikten sonra ortalama 4 hafta soğuk uygulama ister. Soğuk uygulama, tohumun nemli ve 5°C den düşük ısıda toprakta kalması anlamına gelir. Doğrudan dış mekânda sonbahar sonunda ekimini gerçekleştirmenizi öneririz. Daha önceden havalandırıp, gevşettiğiniz bahçe toprağını yetiştirme saksılarına ( saksı yetiştiriciliği için) doldurun. Bahçe ekimlerinde toprağı havalandırıp, tırmıkla düzleyin ve ekim öncesinde toprağın oturması için sulayın.

Bu şekilde hazırlanmış ekim alanı yüzeyine tohumları ekip, üzerlerini 3 - 5 mm elenmiş toprak ve torf karışımı ile örtün. Elinizle ya da geniş alan ekimlerinde silindir yardımıyla tohumların toprağa tutunmasını bastırarak sağlayın. Sonbahar ekimlerinde bitki rozet şeklinde kışı geçirecek baharda gelişim gösterecektir. Çimlenme, soğuk uygulama ertesi, 12 - 18°C de birkaç hafta içinde gözlenir.

Kapalı mekân ekimlerde soğuk uygulama nemli torf içine atılan tohumların 2 - 3 ay buzdolabının meyve sebze bölümünde bekletildikten sonra oda sıcaklığında ekilmesi ile gerçekleşir. Ancak çimlenme sonrası bitkiye serin 12 - 18°C bir alanda gelişim imkânı tanımak gerekir. Bu nedenle soğuk uygulama sonrasının yaz aylarına gelmemesi için ayarlama yapınız.

Güneşli ya da yarı gölge alan ekimlerine uygun olan bitki, her türlü toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Kuraklığa dayanıklı olup, kışın donlardan etkilenmez. Yaz boyu çiçeklidir.

Bakımı ve diğer bilgiler

Bol güneş gören açıklık, hava akımı olan yerlerde yetiştirilir. Geçirgen süzek toprakta verimli, kalıcı çok yıllık bir bitkidir.

Nerede yetiştirilir ?

Bordür ve doğal peyzaj görüntülerinde diğer çiçekli bitkilerle ekimi yapılır. Derin ve rüzgar almayan korunaklı ve güneş gören alanlarda saksı yetiştiriciliği yapılabilir. Şifalı bitki yetiştiriciliğinde kullanılır.

Diğer

Bitki atalık tür olduğundan tohumu alınarak nesli devam ettirilebilir. Alınan tohumdan her yıl aynı kalitede bitki yetiştirebilirsiniz. Bitkiden aldığınız tohumları oda sıcaklığında, nem, rutubet, ışık almayan serince bir çekmece içinde saklayınız. Bu aldığınız tohumları dikim öncesi yetiştirebilecek kişilerle paylaşınız ve onlara tohumun geleneksel olduğunu, sezon sonunda yetiştireceği bitkiden neslin devamı için tohum alması gerektiğini anlatınız. Ancak bu şekilde ülkemizde geleneksel tohumları kaybetmeden koruyabileceğimizi unutmayınız.


Ekim zamanı : Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül, Ekim, Kasım
Dikim yeri : Bordür ve Tarhlar, Kaya bahçesi, Kır bahçesi
Özelliği : Çok yıllık, Kolay yetişen, Uzun süre çiçekli, Yaz kış yeşil, Şifalı, Az bakım ister
İklim ve konumu : Yarı gölge, Güneşli, Dona dayanıklı, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Yılın büyük kısmı
Çiçek rengi : Pembe
Türüne göre : saksı ve çiçek tarhı
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Şifalı ekinezya tohumu dar yapraklı echinacea angustifolia narrow leaf Ekinezya tohum çeşitleri satışı hızlı kargo kredi kartına taksit ile güvenilir bahçecilik alısveriş internet sitesi zengardentr.com 1073 F
Şifalı ekinezya tohumu dar yapraklı echinacea angustifolia narrow leaf

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.