Mor phormium tenax tohumu kırmızı mor yapraklı peyzaj bitkisi

FIYAT
:
49,38 TL
Havale
(%6,00 havale indirimi)
* 4,65 TL den başlayan taksitlerle!!
Stok Kodu
1282 F
Kategori

Phormium tenax tohumu
kırmızı mor yapraklı
RHS Garden Merit ödüllü

phormium tenax purple

benzersiz yaz kış yeşil güçlü yapılı
yaz aylarında çiçekli
kalıcı peyzaj bitkisi
bir pakette 20 tohum

Phormium mızrak yapraklı, dolgun ve yapılı yaz kış yeşil bir peyzaj bitkisidir. Tenax purple varyetesinin yaprakları kızaran mor renkli olup, bahçeye sürekli renk ve kontrast katan bir odak bitkisidir. Ana vatanı Avustralya ve Yeni Zelanda olup, müthiş dayanıklı ve gösterişli bir peyzaj bitkisi olması nedeni ile tüm Dünya'ya yayılmıştır. Kış bahçelerinde sağlıklı koyu yeşil yaprakları ile canlılık ve yapı kazandırırken, kuraklığa yüksek dayanımlı Phormium yaz sıcaklarında da bitkiden sürdüğü sürgünler ucunda açan çiçekleri ile renk getirecektir.

Bakım istemeyen, hızlı ve kolay yetiştirilebilen phormium, her türlü toprakta yetişip uyum sağlayabilir. -5 dereceye kadar soğuğa dayanımı olan bitki, eğer kış aylarında kök kısmına ağaç kabukları ile kalın bir malçlama yapılırsa -10 dereceye kadar da dayanabilir.

Dikim yeri :   Tam güneş, yarı gölge

Önerilen: Mimari peyzaj bitkisi, prestij alanları, kaya bahçeleri, geniş saksılar,  bordürler, küçük ya da geniş bahçe yetiştiriciliğine uygun.

Toprak :  Toprak ayırt etmez. Nemli ve geçirgenliği yüksek topraklarda mutlu olur gelişimi hızlanır.

Büyüme hızı :   Hızlı

Çiçeklenme dönemi : Yaz

Dona dayanıklılık : Donlara yarı dayanıklı

İklim kuşağı :  8-9

Ömrü :  Çok yıllık 

Tohum ekimi

Yılın büyük bir kısmında açık ya da kapalı alanda dikimi uygundur. Çimlenme ısısı 18-24 derece olup, daha düşük sıcaklıklarda çimlenme gecikir. Ortalama çimlenme süresi 14-30 gün.

Nasıl çimlendirilir ?

Şubat- Haziran ve Ağustos- Kasım ayları toprak sıcaklığı 18-24°C de, geçirgenliği yüksek kaliteli çimlendirme toprağına yüzeye ekim yapın. Tohumların üstünü 3-4mm elenmiş torf ya da vermikulitle kaplayın. 18-20°C de nemli toprakta 14-30 gün arasında çimlenirler. Çimlenen filizler elle alınabilir boya geldiklerinde, 10 cm lik saksılara alarak şaşırtın.

Son donlar geçene kadar iç mekânda tuttuğunuz bitkiyi, dışarı çıkartmadan önce, 4 gün boyunca gündüzleri dışarıda geceleri kapalı mekâna geri alarak alıştırın. Bol ışık alan, öğle güneşini ilk yıl doğrudan görmeyeceği bir yerde dış mekânda ekimini gerçekleştirin. Saksıya ekimlerde bol ışık alan bir yere yerleştirin. 

Havaların ısınması ile bitki hızla gelişip yapraklanmaya ve dipten kardeşlenmeye başlar. Kalıcı yerini tespit etmek için bahar ayları uygundur. Bitkinin yaklaşık 1 metre çapa erişebileceğini de göz önüne alarak dikimini gerçekleştirin. Dikim sonrası bitkinin yerleşip tutunduğunu görene dek düzenli sulayın ve susuz bırakmayın.

Bakımı ve diğer bilgiler

Phormiumlar, orta derece verimli topraklarda sağlıklı gelişim gösterirler. Gübreleme yapmanıza gerek yoktur ancak toprağınız zayıf ya da torfa dikim yaptıysanız mutlaka her bahar girişi yanmış çiftlik gübresi ile toprağını zenginleştirin. Bitki bir kez yerleşti mi, verimsiz, taşlı kayalık arazilerde dahi hızla büyür ve gelişir. Saksıda yetiştirmek isteyenler 30 - 40 cm çaplı saksıları tercih etmelidirler. Derli toplu tutabilmek için her yıl yanlardan budama yapabilirsiniz. 4 yıldan sonra her yıl kök ayırma işlemi ile çoğaltabilirsiniz.

Nerede yetiştirilir ?

Phormium değerli bir peyzaj bitkisi olup neredeyse her türlü bahçede yüksek kaliteli görünüm için dikimi yapılabilir. Akdeniz bahçeleri, siteler, çam servi ve amzı gibi bitkilerle yapılmış peyzaj düzenlemelerinde tamamlayıcı bitki olarak kullanılabilir. Tenax varyetesi gibi kızaran yapraklı türler renk ve hareket getirmek açısından oldukça uygun seçimlerdir.

Diğer

Phormium bitkisi Avustralya ve Yeni Zelanda yerlilerince sepet örümü, giysi yapımı gibi amaçlarla keten bitkisi gibi kullanılmış, tarımı yapılması için tarlaları tesis edilmiş ve kullanımı çok eski yıllara dayanan bir bitkidir. 1940 ların başında sentetik liflerin gelişmeye başlaması ile phormium unutulmuş ancak 2000 li yıllarda bu kezde kaliteli kraft kağıt yapımında kullanılabilirliği nedeni ile yeniden ticari değer kazanmıştır.

Phormium bitkisini; Maori yerlileri çiçeklerinden aldıkları nektarı tatlandırıcı olarak, pollenlerinden elde ettikleri boyayı yüzlerini boyamada kullanırken köklerinden bitkisel ilaçlar üretirlerdi.

Satışta olan tüm tohumların çimlenme testi yapılmış ve taze olarak paketlenmiştir.   
Tohumla birlikte size ücretsiz olarak ayrıntılı Türkçe yetiştirme ve detaylı tohumdan çimlendirme bilgileri gönderilecektir. Her alışveriş, derlediğimiz hediye tohumlar ilave edilmiş ve zarar görmeyecekleri şekilde paketlenmiş olarak adresinize kargolanır.
Satın aldığınız ürünlerin detaylı kargo bilgileri için lütfen *KARGO * sayfamızı ziyaret ediniz.
Ekim zamanı : Her mevsim, Şubat, Mart, Nisan, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım
Dikim yeri : Bordür ve Tarhlar, Saksıya uygun, Kır bahçesi
Özelliği : Çok yıllık, Kolay yetişen, Yaz kış yeşil, Otsu bitki saz, Peyzajda kullanıma uygun
İklim ve konumu : Yarı gölge, Güneşli, Dona yarı dayanıklı, Sahil kesimi, Kuraklığa dayanıklı, Sıcağa dayanıklı
Çiçeklenme zamanı : Yaz
Çiçek rengi : Mor, Kırmızı
Türüne göre : saksı ve çiçek tarhı
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Mor phormium tenax tohumu kırmızı mor yapraklı peyzaj bitkisi Otsu bitkiler tohum çeşitleri satışı hızlı kargo kredi kartına taksit ile güvenilir bahçecilik online alışveriş sitesi www.zengardentr.com 1282 F
Mor phormium tenax tohumu kırmızı mor yapraklı peyzaj bitkisi

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.