Güz Soğanları Dikim Kılavuzu

lale soğanı

Çiçek soğanı nasıl dikilir?
Güz aylarında dikimi yapılan çiçek soğanları

 Soğanlı bitkiler bahçe ve saksılarda en kolay ve başarı ile yetiştirilen çiçekli bitkilerin başındadır. Amatör bir yetiştirici bile kolaylıkla bazı püf noktaları göz önünde bulundurarak, bahar aylarında birbirinden güzel çiçeklere kavuşabilir.

Genel kanının aksine her soğan çok yıllık yani ömürlü değildir. Pek çok hibrit lale varyetesi ancak bir sezon, şartlar çok uygun ise belki takip eden sezon da açabilir. Sezonluk laleler , uzun boyları ve siyah, alacalı genelde çok yıllık lalelerde olmayan renkleri, fırfır ya da püsküllü hatta katmerli çiçekleri ile çok yıllık, ömürlü lalelerden ayrılırlar.

Çiçek soğanı dikmenin püf noktaları

çiçek soğanı nasıl dikilir

1- Unutmamanız gereken en önemli püf noktası, eğer soğanları çoğaltmak istiyorsanız, bitkinin çiçekleri geçtikten ve yeşil yaprak olarak kaldıktan sonra doğal olarak kurumasına izin vermenizdir. Soğanlı bitkiler yeşil yaprak kısımlarına gelen güneş ışınları ile güç toplarlar ve soğuk kış aylarında toprak altında bölünürler. Çiçekleri geçtikten sonra yapraklarını kestiğiniz soğanlar, yok olup gidecekler ve bölünüp çoğalamayacaklardır.

 2- Bahçe ve saksı yetiştiriciliği için en ideali ömürlü soğanları seçmektir. Sezonluk soğanlar elbette görsel ziyafet için tercih edilebilir ancak sezonluk soğanları, ömürlü yapmak ve çoğaltmak zor çoğu zamanda imkansızdır. Ömürlü soğanlar , daha az yavrular ancak yavru sayısı az olduğundan bitki soğanları geliştirecek yeterli gücü bulacak ve takip eden bahar, tek soğanlı bitkiniz türüne göre 3-8 arasında artış gösterecektir.

allium süs soğanı3- Toprak türü ve kalitesi, soğanlı bitki yetiştirirken başarıya giden belki de en etkili faktördür. Aşırı ıslak toprak mantar ve hastalık oluşumuna neden olur; özellikle de lalelerde. Unutmayın soğanlı bitkiler diğer pek çok bitki gibi topraklarının gelişme dönemlerinde nemli olmasını ister, asla ıslak değil. Bunu sağlamak için ideal toprak, bahçe ve saksı toprağınıza genel kullanım amaçlı topf ve yuvarlak kenarlı küçük çakıl ya da dere kumu karıştırmanızla elde edilir. Geçirgenliği ve içinde barındırdığı oksijen oranı artan toprakta soğanlar sağlıklı kök geliştirecek ve güzel çiçekleneceklerdir.

4- Soğanlık bitkilerin pek çoğu sonbahar aylarında soğanlı bitkilere özel gübrelerle gübrelenir. Yılın geri kalanında gübreleme yapılmaz.

 5- Soğanlı bitkinizin çiçek açmasını ancak çiçeklerinin muhteşem olmasını istiyorsanız kış aylarında toprak altında ve soğukta kalmaları gerektiğini unutmayınız. Birkaç sümbül ve hibrit nergis varyetesi hariç satışımızda olan tüm diğer soğanların sağlıklı çiçek açması, kışı yağmur da alan toprak altında ,soğukta geçirmesi ile mümkündür. Dikim toprakları geçirgen ve en az 25 derine dek havalandırılmış, hastalıksız toprak olmalıdır.

safran soğanı6- İdeal ekim ayları her ne kadar bugüne kadar piyasadan aldığınız soğan paketleri üzerlerinde Ağustos - Aralık dese de bu yaşadığınız bölgeye göre değişir. Oysa yıllardır başarı ile soğanlı bitki yetiştirenler bilirler ki en ideal ekim zamanı havaların iyice serinlediği dönemdir. Isının 5-10 derece arası olduğu ve toprağın halen çalışılabilir olduğu dönem, soğanlarınızın bahçenizle tanışma dönemidir. Bulunduğunuz bölgeye göre dikim tarihinizi, termometrenize bakarak ayarlayınız.  Bu tarihe kadar soğanlarınızı, havadar, ışık ve nem almayan serin bir yerde saklayın. Buzdolabı içinde saklanan soğanlar diğer sebze ve meyvelerin yaydığı etilen gazı nedeni ile çürürler.

7- Saksı ekimlerinde özellikle toprak saksıları tercih edin. Toprak saksılar duvarlarından da nem kaybettiklerinden daha sağlıklı bir yetişme ortamı sağlarlar.

lale soğanı8- Peyzaj ve dikim yerini ayarlama: Soğanlı bitkilerden oluşan bir saksı ya da bahçenizde bir tarh oluşturacaksanız, aldığınız soğandan çıkacak bitkinin boyunu bilmeniz çok önemlidir. Zira her bitki farklı gelişim gösterir. Boyunu ve ekim derinliğini bilmeden yaptığınız dikimler soğanların çıkmamasına ya da uyumlu bir görüntü oluşmamasına neden olur. Aşağıda sizler için hazırladığımız dikim derinlikleri ve bitkilerin ortalama boyları ile ilgili şemadan faydalanabilirsiniz. Unutmayın, saksının ya da bahçede hazırladığınız yuvarlak ,çember şekilli çiçektarhlarında orta bölüme alliumlar, boylu laleler ekilebilirken, kenar kısımlara bodur anemon ve safranları dikmeyi tercih edin. Zengarden da satılan her soğanın ortalama boyunu hem satış sayfalarında hem de size gelecek bilgi kartlarının yan kısmında kolaylıkla bulabilirsiniz. Çok yıllık varyetelerde soğanın ömürlü olduğu belirtilmiştir. Bu soğanlar sayesinde yıllar boyu neredeyse hiç bakım yapmadan soğanlarınız çiçek açmaya devam edecek ,her sezon çoğalacaktır.

güz soğanları çiçeklenme dönemleri ve ortalama dikim derinlikleri

 ( çiçek boyu ve dikim derinliklerini cm. çevirirken yanlarda belirtilen rakamları 2.5 ile çarpınız.)

soğan dikim derinlikleri

Büyük Resim İçin Tıklayınız  

zengarden ev ve bahçe

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.